Acne and my struggle / Bubuljice i moja borba

03:05

Hello, for a longer time I've been avoiding to write post about my skin care and acne in general, because I've been hoping that I would come to you with couple miracle products that wil make your life easier. Sadly that is not the case today. So until I find those products I wanted to tell you my story that you can call "Learn on others mistakes and don't do this at home!".

First time I started to have acne was around 14 years old, I know basic, and I remember thinking it wasn't a big deal at all. I had a few spots here and there that I kept picking (not any serious digging). I have oily skin especially on forehead so I didn't had to be a genious to understand from where are those spots coming and reason why there are there.

Fast forward to year later when I noticed I had problem. Spots and acne were on my cheeks mostly and I found them so annoying! I had to react. By common sense I went to nearest pharmacy and I left with Nivea wash off clean deeper gel/scrub. I used it morning and before bed and since it was quite aggressive after 2-3 months my face got better. Then I got lazy and haven't been using it as often, surprise a lot of spots came back and they were resistant to my scrub. I've already taken enough layers of my skin so it was time for another solution.
Next that I've tried were numerous skin care products on recomendations of my friends, farmacists and of course Youtubers. Guess what? Non of those worked for my skin.

I decided to see cosmetican and I've done my research. What haven't I noticed in research is that as every hairstylist every cosmtican is working differently from others. Going there sounded like a pleasure and like I could feel a bit spoilt while removing all of dirt of my face. Oh I was so wrong. The fact is that cosmetican squized the hell out me through pimples and if you were watching while she was doing that you would be able to see how much of an actual force was there and you would think that it was physical exercise. I was wearing braces so I know what pain is, but still I would say that this was my most painful experience so far. Doing this for the first time I thought that that it is how it's suppose to work and that in the end it will all be worth it. When I left that place I looked scary  because everything was still fresh and irritated. Although my skin callmed down after couple days still acne were there. I was told that it would take couple more treatments before face is clean but I wasn't going back there, if my life depend on it.
In my family we usually wait till things become pretty bad before we see doctor. That is my only excuse for not seeing dermatologist earlier. Now they're selling their own story and I got actual meds that I was drinking 2-3 times a day + cleaning skin with special lotion. After a month it kind of looked a bit better until they came back again.

So I ended up where I am now. I can't say that there is nothing that could help me, I just got tired of trying out so many "sollutions" and treating my face with that amount of chemical products. I'm so sorry that I had such a bad experiences with both cosmetican and dermatologist, especially considering that it was my first time going in there. But all of these worked for someone else and that is reason why everyone are making so much profit out of all of this.

I hoped you stayed till the end and tell me what were your experiences with this problem?

Zdravo devojke, vec duze vreme sam odlagala pisanje ovog posta u nadi da cu vam se javiti sa nekoliko magicnih proizvoda koji ce resiti vase muke ali nazalost situacija nije takva. Tako da dok se ovo ne desi odlucila sam da podelim moju pricu ili bolje receno borbu sa bubuljicama, ovaj post slobodno mozete da nazovete Ucite na tudjim greskama i ne probajte ovo kod kuce :).


Bubuljice sam prvi put dobila kada sam imala oko 14 godina, znam da sam uobicajena, i tada to nije bilo nista strasno pokoja bubuljica ovde i onde koju sam cackala dok je ne raskrvarima (dakle vise na nervnoj bazi nego samo cedjenje). Inace imam masnu kozu pogotovo celo tako da nisam bas morala da budem genije da shvatim zasto i odakle se te bubuljice pojavljuju.
Da premotamo malo na godinu kasnije kada sam uocila da imam problem. Bubuljice i akne su mi se u svim oblicima javljale uglavnom na obrazima i pokoja na bradi i celu. Tu sam morala da reagujem. Vodeci se logikom otrcala sam u prvu apoteku i uzela na bum proizvod koji mi je farmaceutkinja preporucila. Nivea gel i piling za umivanje. Koristila sam ga 2 puta dnevno i posle dva-tri meseca dao je rezultate i bubuljice su se smanjile. Ja tu pocela redje da ga koristim i opet se naravno vratila na staro. Izgledalo mi je kao da su mi bubuljice postale otporne na ovo, a ja sam pilingom skinula dobre slojeve koze tako da trazim sledece resenje.
Slede jos nekoliko mazalica za koje sam cula sto od drugarica, sto od devojaka koje rade u apotekama i drogerijama i naravno Youtuberki. Nista nije pomoglo u dovoljnoj meri pa se odlucujem za kozmeticara, vodeci se da je to njima struka i naravno hvalama i preporukama drugih.

E pa drugi mi nisu rekli da svaki kozmeticar, kao i frizer radi drugacije. Odlazak u salon je zvucao kao prijatno iskustvo, prepustate se rukama profesionalca i slicno, tako da sam ocekivala da se malo opustim i razmazim, dok se istovremeno resavam svih necistoca na licu. Zabluda je slaba rec da opise moje stanje. Cinjenica je da je "kozmeticarka" iscedila Boga u meni i da ste je gledali videli bi ste da je tu u pitanju bio tezak fizicki rad. Kada je tolerancija bola u pitanju, nosila fiksnu protezu tako da znam sta je bol, ali ovo iskustvo je nadmasilo sve do tada (verujte fiksna proteza mi je bila med i mleko). Ali mislila sam mozda tako treba, bar ce se te muke isplatiti. I tako kada sam izasla iz salona imala sam sta da vidim. Srek mi nije bio ravan, posto je sve bilo upaljeno. Kroz koji dan se smirilo ali bubuljice su naravno bile tu, cak i u vecem broju. Servirana mi je prica da je potrebno nekoliko tretmana dok se nesto ne promeni ali ja sebe toj slobodno mogu da kazem torturi ne podlazem vise u zivotu.
U mojoj porodici vlada parola da se kod lekara ne ide dok ne dodje voda do poda i ja stvarno vise nisam imala opcija. Znaci sledeca stanica bio je dermatolog. Sada se opet prica o nastanku i tretiranju bubuljica skroz menja i ja dobijam lekove koji su se pili 2 ili 3 puta dnevno mesec dana + ciscenje losionom. Opet prividno bolje ali posle 3. Kontrole sam shvatila da ni ovo nece resiti moj problem.

I tako sam zavrsila ovde gde jesam.
Ne kazem da ne postoji nista sto moze da mi pomogne znam da su se ljudi koje su imali gore bubuljice od mojih lecili samo sam malo iscrpljena od isprobavanja novih stvar
I tretiranja koze sa toliko hemije. Veoma mi je zao sto sam imala lose iskustvo i sa dermatolozima i sa kozmeticarima i pogotovo prvi put kada sam otisla, ali eto to je i razlog zasto svi oni zaradjuju i kozmeticka industrija toliko profitira.

Nadam se da ste izdrzali do kraja posta i recite mi kakva ste vi iskustva imali sa ovim problemom?


You Might Also Like

12 коментара

  1. S obzirom na tvoju pricu vidim da imamo isti problem,ja sam prvo imala osuto celo oko 12-13godine i sad imam na obrazima... Isla sam u koto dermu,oni su mi pomagali na kratko vreme pa sam prestala,ali sam primetila da mi izlaze manje bubuljice kada gotovo izbacim mlecne proizvode,tako da cu sada da ih izbacim totalno,jer moguce da se ta netolerancija na laktozu ispoljava preko koze. Sada koristim la roche posay effeclar gel i duo za lice sa clindasome gelom,trudim se da ne cedim i malo je bolje :) nadam se da sam pomogla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E da,i obavezno idi na ultrazvuk jajnika :)

      Delete
    2. Hvala na savetu :) U poslednje vreme sam uzimala dosta mlecnih proizvoda (proteina, da malo smrsam :)) tako da cu i ja probati da ih smanjim sad

      Delete
    3. Nece ti mlecni proizvodi pomoci u mrsavljenu :D probaj da smanjis koliko mozes,i obavezno idi na ultrazvuk,ako imas policisticne jajnike mozda od njih imas problema sa kilazom i aknama :)

      Delete
  2. Ja sam sad u pubertetu i borim se sa bubuljicama. Koristim beli beby puder, ali potkozne su najgore bubuljice.

    Na mom blogu je novi post, pa ako mozes pogledaj i uclani se..☺
    http://worldarounyo.blogspot.rs/

    ReplyDelete
  3. Moj savet ti je da ne pises na engleskom, prepuno je gresaka, mnogo je bolje da pises samo na srpskom. Inace, lep blog :)

    ReplyDelete
  4. Luckily I haven't had any acne problem and I hope you will be able to find a perfect product for it! One of my close friend has acne problem and even medicine she took didn't really work but made her moody.

    www.elabellaworld.com

    ReplyDelete
  5. Probaj da korstis aktivni kiseonik, meni je resio problem, mada nisam imala ogroman problem, vec mi je samo celo bilo problematicno, ali eto, isprobaj :) <3

    ReplyDelete
  6. Pomijesajte med i toplo mlijeko i stavite kao masku pola sata na lice svaku noc dok vam se stanje ne poboljsa a to cete vidjeti vec nakon 7 dana. prijateljics mi je doslovno imala cireve na licu i jedne prilike kad smo bile na moru jedna baka koja je bila pored nas sa unukom na plazi dala nam je taj savjet koji zaista zlata vrijedi.Probajtw nemate sta izgubiti

    ReplyDelete
  7. Pomijesajte med i toplo mlijeko i stavite kao masku pola sata na lice svaku noc dok vam se stanje ne poboljsa a to cete vidjeti vec nakon 7 dana. prijateljics mi je doslovno imala cireve na licu i jedne prilike kad smo bile na moru jedna baka koja je bila pored nas sa unukom na plazi dala nam je taj savjet koji zaista zlata vrijedi.Probajtw nemate sta izgubiti

    ReplyDelete
  8. Da li si probala Effaclar Duo +?
    Nisam cula da nekome nije pomogao. Ja bukvalno ne smem ostati bez njega.

    ReplyDelete
  9. Pozdrav, imam sličnu priču kao i ti, sa 13-14 su krenuli ti problemi, a sada imam 24 i još ih imam, ali sam naučila na svojim greškama. Prva pogreska je previše isušivati lice teškim proizvodima koje propisuju dermatolozi( godinama i ja i brat idemo dermatologu i znam o čemu govorim), ti proizvodi doslovno isuše akne, ali i zdravu kožu. Najvažnije je redovito čistiti lice blagim gelom ujutro i navečer, i obavezno navečer dobro skinuti šminku, bez toga je sve drugo uzalud, pilig nemoj koristiti svaki dan jer i za masnu kožu je to previše. Jako važna stvar je da imaš dobru hidratantnu kremu i koristiš je ujutro i navečer jer je zabluda da masnoj i problematičnoj koži ne treba hidratacija( naučila na teži način). Bitno je da biraš nekomedogene proizvode, tj.one koje ne čepe pore, trebalo bi biti naznačeno na deklaracija. Proizvode za akne koristiti samo na tom područuju, a ne na cijelom licu jer kako sam nap.previše su agresivni. Kako je već netko napisao, trebala bi otići ginekologu i provjeriti hormone jer mogu biti i poicistični jajnici, u tom slučaju ćeš dobiti odgovarajuću terapiju.

    ReplyDelete